29 oktober 2018 | Tekst: Saskia Wortelboer | Beeld: Sander RuijgLees of deel het artikel in pdf >>Zorgprofessionals in het hoge noorden weten elkaar makkelijk te vinden
In Gezondheidscentrum Winschoten aan de Nassaustraat in Winschoten ontmoeten we Marja Mulder. Samen met John Schaap startte zij ruim 10 jaar geleden een maatschap voor fysiotherapie in het toenmalige Ommelander Ziekenhuis Groep aan de Gassingel, in de regio bekend als het OZG. Omdat zij hun praktijk begonnen in het voormalige bewegingscentrum van het ziekenhuis is dit vandaag de dag nog in hun naam Beweegcentrum Winschoten terug te vinden.
“In de beginperiode hebben we gewerkt met drie fysiotherapeuten maar inmiddels zijn we enorm gegroeid naar een team van 21 medewerkers” vertelt Marja. “Dat paste natuurlijk niet meer in het pand waar we van start gingen en daarom zijn we begin 2014 met al onze patiënten verhuisd naar de huidige locatie aan de Nassaustraat. Hier vormen we samen met ‘Arts en Zorg’ en met Apotheek Oldambtplein het gezondheidscentrum.”
In het gezondheidscentrum is de hoofdlocatie gevestigd van Beweegcentrum Winschoten. Daarnaast hebben ze nog een vestiging in het Medisch Centrum van Winschoten waar tevens de huisartsenpraktijk van dr. A Eling – Wartan gevestigd is en een dependance in de OZG locatie Delfzicht. In deze laatste wordt handtherapie geboden.
|
Doelgroepen en expertise Beweegcentrum Winschoten is een praktijk voor fysiotherapie en meer. Het aanbod aan behandelmethoden is ruim en de specialismen veelzijdig. “Met onze 15 fysio- en ergotherapeuten hebben wij de mogelijkheid om een uiteenlopende doelgroep te helpen. De expertise strekt zich uit van traditionele fysiotherapie tot sportfysiotherapie, manuele therapie, handtherapie. Een aparte tak is kinderfysiotherapie en ergotherapie binnen Beweegcentrum Junior, dat in basisschool de Kleine Dollard gevestigd is.”
“Ook op het gebied van lage rugpijn hebben wij diverse programma’s. Naast reguliere fysiotherapie bieden wij ook specifieke zorgprodukten en een eigen rug programma”, aldus Marja. De intake vindt plaats bij een gespecialiseerde therapeut (manueel of fysio). Hierbij wordt regelmatig ook het echoapparaat ingezet.
Geen wachttijden |
Unieke praktijk met onderscheidend vermogen De kracht van de praktijk ligt dus écht in samenwerking en korte lijntjes met andere disciplines, aldus Marja. “Door vele jaren in het ziekenhuis hebben we een goede en sterke samenwerking opgebouwd met de specialisten. Vele cliënten worden na een opname naar ons verwezen voor het revalidatietraject en we hebben zelfs een handenspreekuur in het OZG. Maar ook onze huisvesting in het gezondheidscentrum, medisch centrum, het lokale ziekenhuis en in een basisschool zorgt ervoor dat we heel nauw met allerlei zorgdisciplines samen kunnen werken. Dat zijn bijvoorbeeld huisartsen, diëtiste, psychologen, buurtzorg maar ook orthopeden, chirurgen, kinderartsen, de GGD als ook leerkrachten in het basis onderwijs.”
“Ik denk dat wij ons hiermee echt onderscheiden van de andere praktijken in de regio. Doordat de lijntjes zo kort zijn is overleg heel snel en makkelijk.” Samen een klacht beoordelen met een huisarts of specialist zorgt ervoor dat de cliënt veel minder vaak verschillende afspraken hoeft te maken bij verschillende zorgverleners. In de praktijk worden bijvoorbeeld echo’s gemaakt van een schouder of een heup. Vervolgens wordt deze met de huisarts beoordeeld. Zo hoeft de patiënt niet altijd meer doorverwezen te worden naar het ziekenhuis. “Dit draagt wat ons betreft zeker bij aan de kwaliteit van zorg.” |
Een mooi voorbeeld van zo’n samenwerking is ons handenspreekuur in het OZG. Cliënten met klachten aan de hand worden door de huisarts ingestuurd. Daar worden zij gezien door zowel een handtherapeut als door een handchirurg. Samen doen we de diagnostiek en stellen het behandelplan op. Na één bezoek weet de cliënt dus meteen wat er aan de hand is en wat de behandeling gaat zijn. Maar ook tijdens de behandeling of bijvoorbeeld na een operatie blijft het contact tussen fysiotherapeut en chirurg intensief bestaan. Tot de behandeling is afgerond.
De kracht van de praktijk zit hem in de samenwerking en korte lijnen met andere disciplines. Zo kunnen we de beste zorg bieden, op maat voor iedere patiënt voor vrijwel elke klacht en op de meest efficiënte wijze.
Beweegcentrum Winschoten werkt samen met;
|
Rugklachten en echografie bij Beweegcentrum Winschoten Wanneer je vanwege rugklachten bij Beweegcentrum Winschoten komt, kom je meestal bij een manueel therapeut terecht. Deze fysiotherapeut heeft zich na zijn opleiding voor fysiotherapie gespecialiseerd. De therapeut is vooral in beeld bij klachten in relatie tot de wervelkolom. Hij bekijkt de samenhang tussen alle gewrichten, zoekt verbanden en kijkt verder dan alleen de rugpijn. Zo beoordeelt hij welke behandeling voor jou het beste is. Vaak wordt tijdens onderzoek en behandeling gebruik gemaakt van echografie.
Echografie als ondersteuning
In beweging komen
De meeste cliënten die met rugpijn bij een manueel therapeut zijn geweest, voelen direct een verandering: de pijn is minder en de rug voelt soepeler aan of beweegt beter. Maar om dit effect te behouden moet je soms meerdere malen langskomen. Daarnaast krijg je ook oefeningen en adviezen mee naar huis. De oefeningen zullen helpen voorkomen dat de klachten terugkomen. Hierbij gebruiken we vaak ook weer het echografie apparaat. Vaak bewegen de spieren al langere tijd niet goed en is het gevoel van het juiste aanspannen verdwenen. Door, tijdens het oefenen, te kijken naar het echobeeld leer je weer om ze op een juiste manier aan te spannen.
Meer info: |